Interiör

Det finns ett flertal olika typer av planlösningar i området - tvåvåningshusen vid Maltesholmsvägen, enplanshusen i mitten samt souterränghusen i söder. Planlösningarna är väl genomarbetade för att passa in i terrängen. Interiören präglas av ljus och rymd, alla hus utom tvåvåningshusen har överljusfönster i vardagsrummen. Mot söder har husen stora fönsterpartier.

Vardagsrum i ett av envåningshusen. Bild: Fastighetsbyrån.
Vardagsrum i ett av envåningshusen. Bild: Fastighetsbyrån.

Golvmaterialen var parkett i vardagsrum, linoleummatta i sovrummen och klinkermosaik i hall och badrum. Väggarna var släta, tapetserade eller målade. Garderobsluckorna var släta med handtag av bakelit. Innertaken var av vitmålad träpanel. Den ursprungliga tanken var att taken skulle laseras men panelen var av så låg kvalité att taken täckmålades vita istället.

I tvåvåningshusen finns en mycket speciell öppen spis, som är vanlig öppen spis åt ena hållet och kakelugn på andra hållet. Även i övriga hus har stor möda lagts på de öppna spisarnas utformning, som finns i två olika varianter.

Köken var praktiska arbetskök med köksluckor i vit med teaklist. Skåpsinredningen som delade av köket mot matplatsen var genomgående, skåp och lådor kunde öppnas från båda håll.

Badrummen var halvkaklade med både dusch och badkar, samt plats för tvättmaskin. Badrummen hade redan från uppförandetiden golvvärme.

Särskilda kvalitéer och åtgärder

Golvmaterial

Ursprungliga material i husen var stavparkett i vardagsrum, linoleummattor i korridor och sovrum samt mosaikklinker i hall och badrum.

Åtgärd: ursprungliga golv bevaras och underhålls med traditionella metoder. Vid byte av golv bör man välja det ursprungliga materialet.

Innertak och spaljéer

Innertakens vitmålade träpanel är av betydelse för upplevelsen av vardagsrummet. Vid entrén finns en spaljé av vitmålade ribbor.

Åtgärd: Takens träpanel bör bevaras, vid eventuell isolering av taken bör träpanelen ersättas av ny träpanel med samma dimension som den ursprungliga. Spaljéerna bör bevaras och målas vita vid behov.

Planlösning

Planlösningen hade en inbyggd flexibilitet, vissa innerväggar mellan sovrummen kunde flyttas efter behov. Vardagsrummets rumsvolym samt korridoren vid sovrummen är karakteristiska för området.

Åtgärd: Den ursprungliga planlösningen med vardagsrummets rumsvolym och korridoren bör bevaras. Sovrummens storlek kan anpassas efter familjens behov.

Öppen spis

De tre olika typerna av öppna spisar med dess skulpturala utformning är unika och ritade för just dessa hus.

Åtgärd: De öppna spisarna bör bevaras. 

Köken

Kökens uppställning som ett arbetskök är mycket tidstypisk och bör bevaras.

Åtgärd: Vid renovering av kök bör rumsvolymen och dess uppställning som ett arbetskök bevaras. Om det finns ursprungliga skåp bevarade bör dessa behållas.

Halvkaklade badrum

Badrummen var ursprungligen halvkaklade med dusch, badkar samt plats för tvättmaskin. Golven hade golvvärme redan från uppförandet.

Åtgärd: Vid renovering av badrum bör tätskikt tillföras då detta saknas i de ursprungliga badrummen.

Tidstypiska detaljer

Tidstypiska detaljer såsom släta garderobsdörrar med handtag av bakelit, släta dörr- och fönsterfoder, golvsocklar, teakhandtag på dörrar, fönsterbrädor av teak samt dörr- och fönsterbeslag är mycket viktiga för helhetsupplevelsen av en byggnad eller ett rum.

3D-modell av de ursprungliga handtagen till garderobsluckorna, framtagen av Arild Lagerkvist. Med modellen som grund kan 3D-printade handtag beställas från valfri leverantör.

Åtgärd: Ursprungliga detaljer bör bevaras.

BRF Sjöträdgårdens logotyp

Bostadsrättsföreningen Sjöträdgården

Organisationsnummer 702001-9423

Box 4477, 165 16 Hässelby